Suomen Doulat ry:n jäsenistöön on syntymädoulien lisäksi toivotettu tervetulleiksi myös kuolindoulia, joita on alettu tänä vuonna (2023) Lohtu Akatemia Oy:n toimesta kouluttaa.
Kuolindoulat tarjoavat arvokasta tukea ja lohtua asiakkailleen läpi kuoleman prosessin. Heidän koulutuksensa sisältää monipuolisia valmiuksia, kuten historiaa, saattohoitoa, suruprosessien ymmärtämistä ja hautaamiseen liittyviä traditioita. Opiskelijat saavat mahdollisuuden oppia kuolemasta eri näkökulmista, ja heitä kouluttavat suomalaiset eri alojen huippuasiantuntijat. Koulutus antaa kuolindoulille laajan yleisnäkemyksen ja vahvat valmiudet tukea asiakkaitaan monipuolisesti kuoleman ja surun prosesseissa.
Tämä valmennus on valmistanut heitä:
1. Käsittelemään kuolemaa ja kulkemaan vierellä saattohoidon vaiheissa ammattimaisesti ja myötätuntoisesti.
2. Tukemaan kuolemansairaita ja heidän läheisiään monella eri tavalla.
3. Tarjoamaan apua hautausjärjestelyissä ja tulevaisuuden suunnittelussa.
4. Kunnioittamaan erilaisia kuolemaan liittyviä suhtautumistapoja, vakaumuksia ja tarpeita.
Kuolindoulilla on palveleva rooli ihmisten tukemisessa hyvin herkässä elämänvaiheessa. Monipuolinen ja käytännöllinen koulutus on valmistanut kuolindoulia siihen, että he voivat suoriutua työstä siten, että he jaksavat myös oman elämänsä haasteiden kanssa. Jessika Luther on pääkouluttajana painottanut oman jaksamisen seuraamista rutiininomaisesti joka päivä.
Toki vasta käytännön työssä oppii lopulta parhaat ja itselle sopivimmat keinot olla tukena läheisille ja kuolevalle, kun kuolema kolkuttaa ovella. Myös omat heikkoudet ja vahvuudet tulevat työstettäviksi käytännön rinnalla kulkemisessa.
Kuolindoulakoulutus on nelivaiheinen prosessi, joka valmentaa doulia tukemaan ihmisiä kuoleman ja saattohoidon aikana sekä niiden jälkeen. Tässä on perustietoa koulutuksen vaiheista:
Ennen koulutuksen aloitusta viedään osallistuja tutustumaan syvällisesti itseensä ja kartoitetaan jokaisen suhde masennukseen sekä kirjoitetaan itsearviointia tukeva teksti, johon kehotetaan monesti palaamaan koulutuksen edetessä.
1. Ensimmäinen vaihe: Kuolemaan liittyvien perusteiden opiskelu
– Tässä vaiheessa opiskelijat oppivat kuolemaan liittyvää historiaa, palliatiivisen hoidon perusteita ja saattohoidon vaiheita.
– Kivunlievityksen perustietouden lisäksi opiskelijat harjoittelevat käytännössä ihmisten kohtaamista, läsnäolevaa kuuntelemista ja tukemista.
– Suruprosessit ja erilaiset elämäntilanteet ovat keskeisiä aiheita, ja opiskelijat eläytyvät moninaisten kuolemansairaiden asiakkaiden tilanteisiin.
2. Toinen Vaihe: Etukäteen tehtävän suunnittelun syventäminen
– Tässä vaiheessa keskitytään hautaamisen traditioihin ja tulevaisuuden hautaustrendeihin.
– Opiskelijat saavat käytännön kokemusta olemalla itse kuolemansairaan roolissa, mukaan lukien kokemus saattohoidosta.
– He laativat omaan kuolemaansa liittyviä asiakirjoja, kuten muistopuhe ja hoito- ja hoivatahto.
– Käsitellään myös erilaisia sairaustapauksia, saattohoidon vaihetta niissä ja kuoleman jälkeisiä vaiheita.
3. Kolmas vaihe: Laajempi näkemys kuolemasta
– Tässä vaiheessa syvennetään ymmärrystä kirkon toiminnasta kuoleman kontekstissa.
– opitaan erilaisia tapoja suhtautua kuolemaan
– ymmärretään asiaan kuuluvat seikat teemoista väkivalta, päihteet ja vaihtoehtoiset hoitomuodot.
– käynti krematoriossa valaisee hautaamisen käytänteet ja ympäristövaikutukset.
4. Lopputyö: Yhden prosessin kuvaaminen
– Opiskelijat kirjoittavat lopputyönsä, jossa he kuvaavat yhden kuolindoulan työkentälle kuuluvan prosessin alusta loppuun.
-Käytössä on opettajien tietämys sekä yhdessä keräämämme valtava tietopankki, jossa on monella kielellä kerättyä aineistoa saattohoidosta, hautaustraditioista, surunkäsittelystä ja kuolindoulauksesta.
– Lopputyö auttaa heitä integroimaan oppimansa käytäntöön ja osoittamaan osaamisensa.